Saturday, October 8, 2011

8,5 kk, pissatus onnistuu jos äiti on ahkera

Poika on nyt 8,5 kk vanha ja pissaa yleensä noin tunnin välein. Olen nyt hiukan koettanut petrata tässä pissatuksessa, mutta se on vielä sikäli hankalaa, että lapsi itse ei yleensä paljoa viesti.

Unien jälkeen pissatus onnistuu lähestulkoon aina. Ruoan tai maidon jälkeen se onnistuu toisinaan, samoin turvaistuimesta lähdettäessä. Jos jaksaisin koko ajan pissattaa kellon mukaan, tilanne voisi olla hyväkin, mutta lapsi itse ei oikein pidä siitä, että jatkuvasti viedään potalle. Olen miettinyt, voisinko jotenkin näyttää lapselle pottaa ja koettaa hänen ilmeistään päätellä, onko asiaa vai ei.

Aloitteleville pissattajille antaisin vinkiksi, että vieraissa paikoissa pissatus voi onnistua paremmin. Hiukan oudoissa paikoissa lapsi on aina vähän jännittynyt eikä lorottele vaippaan yhtä helposti kuin kotona. Tuolloin lapsi saattaa myös viestiä hyvinkin selkeästi, vaikka kotona ei sitä tekisi.

Olen kokenut kyllä monia herkullisia tilanteita, kun olen pissattanut tuota puhe- ja potallaistumiskyvytöntä pienokaista ja hän on hienosti lorotellut puskaan tai pottaan. Ihmisiä oikeasti hämmästyttää se ja moni kysyy, mistä tiesin että hän aikoo juuri silloin pissata. Moni on sanonut, ettei ole koskaan aiemmin kuullutkaan tällaisesta. Sitäkin vahvemmin tulee tunne, että tästä oikeasti olisi syytä pitää enemmän ääntä. Ehkäpä niin teenkin.

Varsinaista tavoitetta meillä ei missään vaiheessa ole ollut, mutta otaksun pojan oppivan kuivaksi joskus 1-2-vuotiaana eli hiukan aikaisemmin kuin keskimäärin lapset oppivat.

2 comments:

  1. Kiitos tosta viittomakielen linkistä. En tullut ajatelleeksi, että tavallisia viittomia toki voi käyttää. :)

    Meillä on myös ihmetelty kovasti, kun olen kertonut vvv:stä. Monet ovat myös olleet huvittuneita, kun monella on se käsitys, ettei lapsi osaa pidättää ennen puolentoista vuoden ikää! :O Vaan kyllä meidän poika monta kertaa selvästi on pidättänyt, varsinkin isoa hätää.

    Meillä tuntuu auttavan viestimiseen, että pidetään poikaa ilman vaippaa. Silloin jaksaa kauankin odottaa, että viedään vessaan. Kertisvaippaan pissii helpoiten, kun on oppinut, että sitä käytetään yleensä silloin, kun ei ehditä vessattamaan. Kestovaippa on jotain noiden väliltä ja poika selkeästi välillä päikkäreille mennessään protestoi, jos laitetaan kestovaippa. Haluaisi ilmeisesti puoliunisena mieluummin tehdä vaippaan.

    Meillä ilmeisesti tehdään hampaita nyt, jonka takia poika on kiukkuinen. Mulla vissiin kuukautiskierto alkaa heräillä (jotain vuotoja), minkä takia olen välillä kiukkuinen kuin persiiseen ammuttu karhu. :D Eli välillä menee vessattamiseen hermot pojalta, välillä äidiltä. Mutta ei tätä hommaa kyllä tee mieli lopettaakaan, rämmitään nyt tässä välillä sitten. :) Kyllä se varmaan joskus taas sujuu luontevammin.

    --lyrae

    ReplyDelete
  2. Ehkä ne vauva- tai tukiviittomat ovat jotenkin helpompia lapsille.

    Kyllä tuo pidätyskyky on aivan selvä fakta. :)

    Ihmeellistä, että ilman vaippaa oleminen auttaa teillä. Meillä on päinvastoin: kun ei ole vaippaa, niin on kiva lorotella mihin tahansa päästämättä mitään ääntä.

    Nyt viime aikoina olen koettanut noin kerran tunnissa pissattaa. Potasta poika ei ilmeisesti kovin tykkää, kun klassisessa asennossa pissa tulee selvästi useammin kuin pottaan.

    Vihoviimeinen juttu olisi ottaa tästä jotakin stressiä. Kyllä se sitten luontevasti sujuu, kun lapsi osaa puhua ja istua itse potalla. :)

    ReplyDelete